Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hurka és kolbásztöltők - a kulináris kreativitás és hatékonyság jegyében

Hurka és kolbásztöltők - a kulináris kreativitás és hatékonyság jegyében

A hurka- és kolbásztöltés ősrégi magyar hagyománynak tekinthető, ami a maga sajátos módján közösségformáló hatással is bírt a korábbi időkben és sokszor összehozta a családot. Sok hagyományőrző konyha szeretné felkínálni vendégei számára a magyar ízeket, ehhez viszont szükséges a vendéglátók számára ipari kolbász- és hurkatöltők, amelyek kínálatunkban is megtalálhatók. 

 

Hurka és kolbász - az alapok

A hurka és kolbász készítés egyik titka a jó minőségű hús alapanyagban rejlik. Többféle húsból érdemes készíteni, ezt általában mindenki a saját ízlésének megfelelően választja. Ennek ellenére van pár aranyszabály, amelyeket érdemes betartani, hogy végeredményül egy finom és harmonikus ízvilágot kapj. 

A legjobb minőségű kolbász sertéshúsból készül, ezzel lesz igazán tradicionális, ízekben is magyar konyhát idéző a végeredmény. A kolbászt készíthető tarjából, lapockából, dagadóból és combból. Természetesen a porcokat, minden hártyás és inas részt éles késsel el kell távolítani, hogy véletlenül se legyen rágós az elkészült kolbász. Ez az éttermek esetében kiemelten fontos, hiszen a vendégek azért mennek, hogy jó minőségű, ízletes fogásokat fogyasszanak el, és éppen ezért gyakran sokkal kritikusabbak is a húsos ételek kapcsán. A kolbászhús 70% színhúsból és 30% zsiradékból áll. Ettől el lehet térni, főként, ha valami különleges tálalásban más arányokkal sokkal ízletesebb vagy mutatósabb lesz a menü, de a klasszikus fogásnak ez az aránya. 

A vendéglátó egységekben történő előkészítés során rendkívül fontos, hogy a feldolgozott hús mindig friss legyen,leihűlt és nem szabad megmosni, hiszen a nagy víztartalmú hús sokkal hamarabb megromlik. Ez sajnos még akkor is fennáll, ha a füst és a só is tartósít. A véres területeket pedig csak le kell törölni tiszta ruhával. 

A megfelelő higiéniai szabályok betartása létfontosságú, hiszen számtalan ellensége van a friss és a füstölt kolbásznak, hurkának. Minden eszköznek tökéletesen tisztának kell lennie, ideértve az edényeket, a darálót, a késeket, a kolbásztöltőt. Egy kötény és sapka szintén hozzájárul, hogy megfelelő, tiszta körülmények között készüljenek az ételek, de ez a vendéglátósok számára nem ismeretlen feltétel. 

A megtisztított, előkészített húsokat érdemes csíkokra vágni, mert a húsdaráló gépek sokkal szebben, könnyebben és gyorsabban dolgoznak, mint a kockázott darabokkal. Általában a 4,5 vagy 6-os tárcsán ajánlott darálni. 

A hagyományos hurka és kolbász nem tartalmaz különlegesebb ízesítőket, csak a magyar ízvilágot megtestesítő fűszereket, mint például az őrölt fűszerpaprika, őrölt feketebors, őrölt köménymag, fokhagyma és persze a só. Természetesen lehet kísérlezetni az ízekkel, fűszerezésekkel például egy kis szegfűbors, mustármag, koriander vagy akár a gyömbér remekül fel tudja dobni az ízeket, de a főszakács a kulináris élvezetek érdekében a nyugodtan engedje szabadjára a fantáziáját. 

Az elkészített alapanyag töltése történhet műbélbe vagy természetes vékonybélbe. Az első lépés a bél előkészítése: a belet alaposan meg kell mosni, ezután pedig hidegvízbe áztatni. Ezt követően alaposan le kell öblíteni és csepegtetni. Ezután a belet óvatosan ki kell tágítani, hogy a töltelék kényelmesen helyet kapjon benne. A kitágított bélbe kerül a már elkészített töltelék. A belét az egyik végénél kezdd el tölteni, majd óvatosan tömörítsd, hogy a hurka szorosan záródjon és ne maradjanak benne levegőbuborékok, de ebben hatalmas segítséget nyújt a kolbásztöltő gép. Miután a töltelék elég a bélbe, nincsenek benne hézagok, szépen kitölti akkor a töltés folyamata bezárul és már csak meg kell kötni. Ehhez leggyakrabban hurkakötöző huzal vagy szalag használata ajánlott, hogy szorosan záródjon. A hurka és kolbász készítés utolsó lépése pedig a sütés vagy füstölés.

Hurka- és kolbászkészítés az éttermekben

Mivel elég nagy népszerűségnek örvend a magyar konyha, gyakran még a turisták számára is hatalmas élmény megkóstolni a hazai ízeket, ezért egy étteremben rátalálni az hagyományos magyar fogásokra igazán nagy előnnyel jár. Éppen ezért, hogyha az étlapra felkerül egy igazán ízletes magyar hurka vagy kolbász, akár klasszikus verzióban akár újragondolva, biztosan hatalmas sikert arat. Arról nem is beszélve, hogy ez akár kiindulási alapnak is tökéletes egy-egy magyaros menü kapcsán, de ínyencségként, innovatív verzióban is biztosan sokan megkóstolnák.   

Ez előnyt kovácsol azokkal a helyekkel szemben, ahol nem található meg hasonló fogás, főleg az év végi, karácsonyi időszakban, amikor hatalmas rá a kereslet. Ezért akár, ha csak szezonálisan kínálod vendégeid számára, akkor is hatalmas sikerre tehetsz szert, ezzel pedig újabb visszajáró és elégedett vendégeket tudsz szerezni.

Az előnyök hurka- és kolbásztöltők használatakor

A kolbász- és hurkatöltő eszközök esetében a hagyományos kialakítású gépeken található egy mechanikus kar. Neked csak annyit kell tenned, hogy beadagolod a már elkészített húst, és miközben forgatod a kart, a hurkatöltő automatikusan megtölti a megfelelő helyre húzott belet a töltelékkel. Éppen ezért ez hatalmas segítség a konyhán, mert lerövidíti és meggyorsítja a munkafolyamatokat. Az egyszerű használat mellett gyakorlatilag semmi más dolgod nem lesz, csak tekerni a kart és figyelni, hogy mikor lesz kész. 

Nem csak a munkafolyamatokban segít, de lehetővé teszi a különböző ízű és különböző méretű hústermékek előállítását is. Ez lehet egy teljesen egyedi receptúra alapján készített finomság, vagy adott a lehetősége sajátos “kiszerelésben” való tálalásra. A hagyományos vonalon maradva viszont további előnyöket kovácsol még azzal a remek tulajdonsággal, hogy tökéletesen sima, egyenletes töltést tesz lehetővé minőségromlás nélkül! 

Fedezd fel a kínálatunkban megtalálható hurka és kolbásztöltő eszközöket és szerezz visszatérő vendégeket a hagyományos magyar ízekkel!